Despre desființarea Secției Speciale.

Probabil la ora asta știe toată lumea că proiectul MJ de desființare a faimoasei ”Secții speciale” de investigare a magistraților va merge la Guvern și mai apoi la Parlament cu aviz negativ de la CSM.

Am câteva observații.Prima vine după citirea Hotărârii Plenului CSM numărul 1148 din 9 nov 2017: avizul negativ al CSM pe legea prin care s-a înființat acea secție, și prin care CSM spunea că NU se justifică ”un tratament juridic și procedural diferit” și ca atare nu se impune înființarea unei secții speciale pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de magistrați, pentru că normele de procedură deja existente stabilesc o competență specială. Prin Hotărîrea nr. 23/11.02.2021, nu se justifică desființarea SIIJ, pentru că vorbim de independența magistraților și normele ălea speciale de competență nu mai sunt suficient de speciale.

Românește: acum 3 ani CSM nu voia să audă de înființarea secției, acum nu vrea să audă de desființarea ei. Același CSM. Cu aceiași reprezentanți aleși ai judecătorilor și procurorilor, că de schimbat, s-au schimbat doar membrii de drept, adică Ministrul Justiției, Procurorul general și Șefa ICCJ.

Cred că e legitim să ne întrebăm ce s-a întâmplat în ăștia trei ani, de-a ajuns Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independenței justiției, s-o întoarcă în așa hal, la 180 de grade.

Nu am un răspuns, pot doar să speculez pe baza remarcabilelor rezultate ale Secției cu pricina, pe care vă invit să le căutați, că eu ce-am găsit nu-i de bine: două rechizitorii/an, zero condamnări. Și o grămadă de bani publici cheltuiți. Sunt de acord, magistrații trebuie să-și facă treaba fără imixtiuni, fără amestec politic, în folosul cetățenilor. Dar independența e una, și impunitatea e alta.

Secția specială trebuie desființată pentru că, departe de a fi un instrument de tragere la răspundere a magistraților care nu-și fac treaba, s-a dovedit a fi cu totul altceva: un alt instrument de tergiversare a proceselor. Mai știe cineva ce s-a întâmplat cu dosarele lui Hrebenciuc sau lui Ghiță?

Am auzit și critici de genul ”n-o desființați, făceți-o operațională”. Cum? Avem o structură care clar nu funcționează, dar consumă bani, și ni se cere să mai băgăm niște bani acolo, doar-doar o funcționa…

Structura asta trebuie să dispară!

Răspunderea magistraților, absolut necesară, e cu totul altă discuție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *