Am depus o inițiativă prin care construirea fără autorizație a proiectelor care afectează mediul este reincriminată.

Comunitatea Declic a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că, începând cu vara anului 2020, o modificare legislativă a PSD permitea devastarea pădurilor și râurilor de munte prin drumuri forestiere, lucrări hidrotehnice, amenajări de albii, etc, practic fără nici un fel de sancțiune. A fost, de asemenea, dezincriminată executarea fără autorizație de lucrări de foraje și excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice și a prospecțiunilor geologice, proiectarea și deschiderea exploatărilor de cariere și balastiere, a sondelor de gaze și petrol, precum și a altor exploatări de suprafață, subterane sau subacvatice.

Am depus un proiect de lege menit să înlăture această nedreptate. Nu putem permite executarea unor lucrări cu impact negativ asupra mediului fără autorizare și nu putem asista nepăsători la distrugeri; mai mult, în lipsa unui instrument legislativ, nici organele de anchetă nu pot interveni.

Iubitorii de natură știu că uneori e nevoie de secole să repari ceea ce un buldozer poate distruge în câteva minute. Este absolut necesar ca efectuarea fără autorizație a unor lucrări să constituie infracțiune; în caz contrar, construite după bunul plac, stimulează masiv distrugerea pădurilor și râurilor, a habitatelor speciilor protejate și a sănătății noastre: un baraj pe un râu fără autorizație, fără să respecte reglementările legale în materie, pune în pericol viețile a mii de oameni în aval; un drum forestier ilegal nu este doar un element indispensabil mafiei lemnului, ci și devastează ireversibil microrelieful, mutilează peisajul, distruge solul, provoacă eroziune, fragmentează habitatele (de ex. Valea Sâmbetei)

Mulțumesc societății civile, în special comunității Declic pentru contribuția adusă la fundamentarea acestei propuneri legislative.

Ințiativa o găsiți aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s