PNL și PSD apără incompatibilii în Camera Deputaților

[26 octombrie 2021]

Ideea acestui proiect, de modificare a legii privind funcționarea Agenției naționale de integritate a venit în urma unor sesizări venite din circumscripție cu privire la situații în care diverse persoane, incompatibile ca primari, se ”transformau” ulterior în administratori publici.

Ulterior am discutat cu colegii și mi-am dat seama că situația este generalizată, la nivel de țară: cei care nu mai pot fi aleși pe o perioadă de 3 ani sunt numiți în diverse funcții de răspundere și, ce e mai important, gestionează banul public sau instituții importante.

Legea a avut un parcurs destul de dificil în Camera deputaților, cu toate eforturile colegilor de la USR-PLUS de a-i convinge pe ceilalți de necesitatea ei. De exemplu, a primit aviz negativ de la Comisia pentru drepturile omului, unde câțiva deputați par să creadă că ar exista un drept constituțional la șefie. Nu vorbim aici de o îngrădire a drepturilor, ci de o măsură, cu caracter temporar, menită să ocrotească interesul public și este în interesul cetățenilor ca funcțiile publice să fie exercitate de oameni integri.

Din păcate, nu a existat consens în Cameră, în special cu privire la prescripție, și în urma multor discuții în comisiile Camerei Deputaților, am asistat astăzi la votul final, în care 197 dintre deputații prezenți NU au votat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *