Am depus o inițiativă de modificare a Codului Rutier

[26 noiembrie 2021]

Am depus o inițiativă legislativă pentru modificarea și completarea Codului Rutier (Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice) prin introducerea de cursuri de conducere defensivă și de prim-ajutor atât pentru obținerea permisului de conducere cât și pentru cei care au permisul suspendat.

Am introdus, de asemenea, un termen de 6 luni de plată a amenzilor, în vederea responsabilizării conducătorilor auto care, deși sancționați, ignoră consecințele acțiunilor lor, nu-și achită amenzile și continuă comportamentul periculos și iresponsabil. În astfel de cazuri se va suspenda permisul.

Anual, aproape 2.000 de oameni își pierd viața în accidente rutiere pe drumurile din România și aproape 10.000 de persoane sunt grav rănite. Nu putem asista pasivi la pierderea de vieți omenești și cea mai simplă cale este prevenția. Cred că educația rutieră poate fi un pas înainte, în sensul în care, pe de o parte, poate ajuta la conștientizarea pericolului pe care condusul agresiv îl reprezintă și – pe de alta – îi pregătește pe șoferi să conducă defensiv.

De asemenea, abilitatea de a acorda corect primul ajutor în caz de accident auto poate salva vieți omenești. Cu toții avem trusă de prim ajutor in masină. Câți dintre noi știu s-o folosească ?

Cele două cursuri vor fi introduse în cadrul pregătirii teoretice și practice pe care o realizează persoanele care solicită prezentarea la examen pentru obținerea permisului de conducere în următoarele situații:

👉 obținerea, pentru prima dată, a permisului de conducere;

👉 beneficierea de reducerea perioadei de suspendare a sancțiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce în ipotezele constatării de către organele competente a săvârșirii de către participantul la trafic a unei fapte contravenționale;

👉 dispunerea sancțiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce atunci când fapta contravențională se circumscrie fie conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, fie nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

👉 obținerea, după anularea permisului de conducere printr-o hotărâre judecătorească definitivă, a unui nou permis de conducere.Din păcate, România deține un trist record în privința accidentelor rutiere și este absolut necesar să luăm măsuri în acest sens.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s