Guvernul e infometat și umblă la Codul Fiscal

[18 iulie 2022]

V-ați dus vreodată la cumpărături înfometați? Cu sau fără listă prestabilită, suntem tentați să punem necontrolat produse în căruciorul de cumpărături, chiar dacă asta nu ne scapă de foame.

Cam așa a ieșit Guvernul înfometat la „cumpărături” și s-a apucat să modifice haotic peste noapte Codul Fiscal. Din păcate pentru guvernanți, modificările propuse sunt departe de a le satisface foamea.

În ceea ce privește lipsa de predictibilitate devenită deja clasică în sistemul fiscal românesc sau despre lipsa de consultare cu mediul de afaceri nu știu ce-ar mai fi de zis. Povestea se repetă la fiecare modificare a politicii fiscale. Contribuabilii persoane fizice sau juridice sunt doar niște entități bune de jumulit atunci când nevoia de bani la buget se acutizează. Părerea lor sau planurile lor de dezvoltare nu au nici o importanță pentru Guvern.

Modificările fiscale promovate de Guvern (de exemplu contribuții full pentru contractele part-time sau limitarea activităților de consultanță la 20% pentru microintreprinderi) dovedesc două lucruri: TAXAREA EXAGERATĂ A MUNCII și incapacitatea Guvernului de a crește colectarea, de a controla și de a limita mecanismele de evitare a taxării.

Taxarea exagerată a muncii a schimbat comportamentul angajaților și angajatorilor și a stimulat renunțarea la contractele de muncă sau reducerea normei și inlocuirea/complementarea acesteia cu contracte semnate cu SRL-urile/PFA-urile angajaților. Astfel, „angajații” plătesc mai puțini bani la stat. Acum Guvernul vrea să controleze efectele făcându-se că nu vede problema.

Ce nu au înțeles guvernele de până acum este că atâta timp cât nivelul de taxare nu este echitabil și atâta timp cât statul este incapabil să întoarcă servicii publice de calitate către contribuabili, nivelul de colectare a taxelor nu va crește. Nimeni nu e dispus să plătească mai mult la stat doar pentru că Guvernului îi este foame.

Firmele vor un mediu fiscal stabil. Oamenii vor servicii publice de calitate. Din păcate politicienii vor doar sinecuri, privilegii și contracte extrem de avantajoase cu statul.

În aceste condiții, nu e de mirare că oamenii găsesc soluții de optimizare fiscală sau chiar refuză să plătească taxele chiar dacă asta înseamnă asumarea unor pedepse din sfera penalului.

Modificările politicilor fiscale duc la modificări de comportamente. Din păcate Guvernul se dovedește incapabil să corecteze comportamente greșite prin politici fiscale corecte: reducerea taxării muncii și digitalizarea in domeniul fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *