Veste amară ca foamea unui copil

[14 februarie 2022]

Prima concluzie a programului pilot “Masă caldă în şcoli” este că, dacă anul şcolar este compus din numai două părţi, Ministerul Educaţiei nu reuşeşte nicicum să termine la timp toate procedurile pentru a da de mâncare copiilor măcar un semestru întreg. De aceea se pare că avem nevoie de o diviziune distinctă începând de la mijlocul lui aprilie pentru ca un anume ministru să se poată lăuda că “Masa caldă” a funcţionat un trimestru.

𝗔𝗯𝗶𝗮 𝘃𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶 𝘀-𝗮 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗶̂𝗻 𝗠𝗼𝗻𝗶𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗢𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝗵𝗼𝘁𝗮̆𝗿𝗮̂𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗴𝘂𝘃𝗲𝗿𝗻 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗲 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗻𝘁̧𝗲𝗮𝘇𝗮̆ 𝗽𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝘂𝗹 𝗽𝗶𝗹𝗼𝘁 “𝗠𝗮𝘀𝗮̆ 𝗰𝗮𝗹𝗱𝗮̆ 𝗶̂𝗻 𝘀̧𝗰𝗼𝗹𝗶” 𝘀̧𝗶 𝗶̂𝗻 𝘀𝗲𝗺𝗲𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗜𝗜, 𝗰𝗲𝗲𝗮 𝗰𝗲 𝗶̂𝗻𝘀𝗲𝗮𝗺𝗻𝗮̆ 𝗰𝗮̆ 𝗲𝗹𝗲𝘃𝗶𝗶 𝘃𝗼𝗿 𝗳𝗶 𝗻𝗲𝘃𝗼𝗶𝘁̧𝗶 𝘀𝗮̆ 𝗺𝗮𝗶 𝗮𝘀̧𝘁𝗲𝗽𝘁𝗲 𝗰𝗮̂𝘁𝗲𝘃𝗮 𝘀𝗮̆𝗽𝘁𝗮̆𝗺𝗮̂𝗻𝗶 𝗽𝗮̂𝗻𝗮̆ 𝗰𝗮̂𝗻𝗱 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮̆𝗿𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗲𝘀𝗰 𝗯𝗮𝗻𝗶𝗶 𝘀̧𝗶 𝗿𝗲𝘂𝘀̧𝗲𝘀𝗰 𝘀𝗮̆ 𝗶̂𝗻𝗰𝗵𝗲𝗶𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝗱𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲.

Încă din septembrie USR PLUS a propus amendamente la ordonanţa de urgenţă care continua programul şi în acest an şcolar. Am introdus la Senat prelungirea şi pe semestrul al II-lea alături de alte modificări care să înlesnească servirea mesei şi să rezolve dificultăţile întâmpinate în anii anteriori. Ministerul le-a acceptat pe toate, surprins poate de cât de logică poate fi organizarea unui experiment atunci când legiuitorii se concentrează pe problemele reale şi pe însuşi scopul unui program pilot: acela de a furniza date privind oportunitatea extinderii.

La Camera Deputaţilor, dezbaterea legii a întârziat nepermis de mult iar Ministerul s-a răzgândit în privinţa acelor amendamente care chiar presupuneau că ar fi trebuit să muncească un pic: înlocuirea şcolilor care nu reuşesc să implementeze programul şi colectarea datelor ca să înţelegem ce mai trebuie modificat ca să funcţioneze mai bine. Legea a fost trimisă spre promulgare patronului spiritual al “României Educate” pe 15 decembrie, prea aproape de Crăciun, când la Cotroceni deja nu mai era un părinte al copiilor ţării, ci se trezise înfometat Grinch.

Pe 21 decembrie Legea 306/2021 a apărut în Monitorul Oficial, la timp pentru ca ministrul Cîmpeanu să depună un amendament la Legea Bugetului de Stat pentru a include finanţarea programului din Fondul de Rezervă al Guvernului pe semestrul II. A urmat Hotărârea de Guvern din ianuarie, dezbaterea publică a ei şi iată cum, la mijlocul lui februarie, putem privi cu încredere spre o lună martie angajantă care să ne dea speranţe pentru aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *