Virgil Popescu trebuie să plece!

[6.09.2022]

Demisia sau demiterea lui Virgil Popescu este o necesitate. Dar acțiunile politice nu se pot opri la îndepărtarea unui politician incompetent.

Parlamentarii trebuie să acționeze de urgență și să ceară interpelarea șefilor companiilor din energie care trebuie să vină în fața Parlamentului și să explice care e situația înainte de iarnă, care sunt previziune pentru piață și ce soluții văd ei pentru rezolvarea crizei inevitabile. REPER cere conducerilor cele două Camere convocarea de urgență în plen și discutarea transparentă a măsurilor necesare.

Cetățenii români plătesc un preț greu și vor continua să suporte crizele pe care politicienii iresponsabili le provoacă. Prețul războiului și al solidarității cu Ucraina este un preț asumat pe care îl plătim noi, toți cetățenii europeni. Dar aici este vorba despre mult mai mult de atât. Este vorba despre lipsa investițiilor și a unei viziuni în toți acești ani. Nu am reușit să asigurăm o tranziție necesară despre care știam că nu poate fi evitată, cu sau fără război. Nu am reușit să punem în practică politici care să ne asigure exploatarea zăcămintelor de gaz pe care România le are din belșug.

Vinovați de aceste eșecuri sunt PSD și PNL prin oamenii pe care i-au avut în energie: Iulian Iancu și Virgil Popescu. Pe primul vor să îl pună la ANRE, pe al doilea l-au făcut ministru. Ambii nu au ce caută în politica energetică a României. Când vi se va cere să mai puneți o haină pe voi sau să tăiați din cheltuieli ca să vă plătiți factura la energie, să îi întrebați pe ministrul Virgil Popescu, împreună cu Iulian Iancu, de ce.

REPER va vota fără nicio ezitare moțiunea împotriva lui Virgil Popescu. Dar ca parlamentari REPER credem că e nevoie de soluții rapide la care Guvernul refuză să se gândească. Avem la dispoziție cel puțin 9 miliarde de euro din fonduri europene pe care premierul Ciucă și ministrul Boloș trebuie să se asigure că le obțin de la Comisia Europeană și că sunt redirecționați către scheme de investiții la nivel de consumatori casnici și IMM-uri. Susținem necesitatea unor programe de vouchere pentru populație în această perioadă dificilă, vouchere pe care românii să le poată folosi, la alegere, pentru eficientizare energetică, reducerea facturilor, achiziționarea de surse alternative de încălzire, microinvestiții în cazul IMM-urilor. Susținem propunerea de reducere de TVA la energie, dar cu o analiză clară de impact bugetar.

Ordonanța de urgență dată de Guvern prin care suprataxează companiile din energie este cea mai proastă soluție. Suntem de acord cu ideea de a taxa profiturile celor care câștigă din această criză, dar cifra de 98% este nerezonabilă și va forța operatorii la decizii care pe termen mediu vor afecta tot cetățenii. Incapacitatea Guvernului de a înțelege cum funcționează economia se vede în stabilirea procentului de 98%. Era nevoie de o analiză clară a pieței, văzut care companii și ce tip de operatori tind să beneficieze, pentru a avea o taxare diferențiată. Iar această analiză trebuia făcută de multă vreme, pentru că de ani de zile știm că avem probleme cu aceste companii. Guvernul a avut timp și în primăvară, când a început războiul, să anticipeze această situație, pentru că era clar că vor fi probleme pe piața de energie. Din păcate premierul Ciucă nu a înțeles ce se întâmplă și s-a bazat pe un ministru incompetent la economie.

Guvernul este dator și cu susținerea unor acțiuni concrete la nivel european. Măsuri precum decuplarea gaz/electric și controlul prețurilor nu pot funcționa dacă sunt luate doar la nivel național. Suntem interconectați energetic și dacă nu înțelegem cu funcționează piață vom avea un haos total în piață, cu efect dramatic pentru cetățeni. Cerem imperios Guvernului și premierului Ciucă să îl demită de urgență pe ministrul Virgil Popescu și să se asigure că România pledează în Consiliu și la Comisia Europeană pentru măsuri accelerate comune și o Uniune Energetică reală, cu propuneri la nivelul întregii piețe europene.

Încă se pot lua măsuri corecte și funcționale, dar premierul Ciucă nu mai poate aștepta nici măcar o zi pentru a ajuta cetățenii români să treacă peste criza energetică din această iarnă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s