Da, legea e sfântă, domne. Când și dacă vor

Am primit „explicații” din partea Primăriei despre organizarea Târgului de Paște. Sau mai bine zis, n-am primit. Transparența e cam opacă pentru mai marii urbei. Ce-am cerut eu și ce-au răspuns ei.

Pentru Primăria Craiova, legea e sfântă când e vorba de (ne)făcut treabă: ”nu ne lasă legea să …”. Completați dvs. Cu orice. Când e vorba de aruncat bani publici pe fasoane, legea e facultativă: ce atâta deranj cu avize sau autorizații sau răspunsuri la solicitări de informații publice. Se poate și fără.

Dincolo de prețuri umflate sau de disprețul față de banul public, Parcul Romanescu e monument istoric. Legal, nu ai voie să faci nimic acolo fără autorizație și fără avizul Ministerului Culturii. În practică, se face tot ce vrea Primăria, de la naiade la iepuroi.

Am întrebat Primăria dacă a existat autorizația cerută de lege. Cică nu-i nevoie. În tonetele ălea de la târg s-au vândut, în caz că nu știați, cărți și ziare. Am întrebat și dacă au solicitat avizul Ministerului. S-au făcut că plouă. Am transmis interpelare către Ministerul Culturii (link in comentarii). Și ei se fac că plouă: n-au răspuns deși termenul legal a fost depășit de ceva timp. Rolul de control al Parlamentului asupra ministerelor e tratat cu aceeași opacitate. Da, legea e sfântă, domne. Când și dacă vor. Ca să citez un personaj celebru: „Pentru că putem!”

V-a lămurit doamna primar cu răspunsul din poză?