Permite noul Plan Urbanistic General al Craiovei construcția de blocuri între case?

Săptămâna trecută a avut loc prima dezbatere publică în cadrul actualizării Planului Urbanistic General al Municipiului Craiova. A fost o discuție la care au participat reprezentanți ai instituţiilor locale, specialiști din domeniu, precum și reprezentanți ai Organizațiilor non-guvernamentale interesate.

Apreciez efortul arhitectilor și reprezentanților societății civile care au studiat documentul și au venit cu propuneri de îmbunătățire. Apreciez și deschiderea la dialog a reprezentanților proiectantului care a întocmit documentul.

În perioada următoare voi reveni cu mai multe observații. Astăzi însă, îmi propun să vorbesc despre dezvoltarea haotică a orașului din ultimii 30 de ani. Dacă ne uităm pe harta de mai jos se vede clar aspectul de mozaic.

Vedem cum zona istorică (marcată pe hartă cu crem) a fost invadată de zona de locuințe colective de 3-5 niveluri sau chiar 6-8 niveluri (petele galbene, respectiv portocalii). Aceste pete reprezintă blocurile înălțate între case și vedem astfel cu ușurință cȃte derogări au fost aprobate de către autoritățile locale.

Oprește noul Plan Urbanistic extinderea acestui fenomen?

Regulamentul Local de Urbanism enunță următorul principiu: „În zone de locuire individuală nu este permisă construirea de locuinţe colective noi”. Totuși lipsesc reglementările care să nu permită derogări de la această regulă prin planuri urbanistice zonale sau planuri urbanistice de detaliu măcar atunci când ne referim la schimbarea funcțiunii și la regimul de înălțime.

Astfel de interdicții sunt permise de Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul și ele pot reprezinta o garanție a faptului că principiile enunțate prin Regulamentul Local vor fi respectate în practică.

Altfel, suntem la mâna celor care conduc Primăria, iar harta de mai jos arată cât se poate de clar „bunele intenții” ale celor care au condus 33 de ani orașul.

Voi trimite aceste propuneri către autoritați în speranța că excepțiile și derogările nu vor rămâne regulă la Craiova!