Vocea voastră s-a auzit săptămâna aceasta în Parlament. În plenul Senatului s-a votat legea privind Parchetul European (EPPO), o lege ce va permite ca anchetele împotriva corupției și fraudei să se desfășoare în condiții optime de colaborare între autoritățile europene, ale fiecărui stat membru și ale României.
Suntem parte dintr-o comunitate ce politic, juridic și volițional a decis să combată corupția și frauda. În timp ce votam pentru această lege îmi imaginam cum vocile noastre, ale celor pe care i-ați trimis prin votul vostru în Parlament, au reușit astăzi să acopere vocile infractorilor.
Au dreptate să se teamă deoarece:
Parchetul European va avea competență în întreaga UE.
Parchetul European are o echipă profesionistă de procurori ce va avea independeța de a investiga imparțial.
Parchetul European va fi condus de Laura Kodruța Kovesi, o luptătoare profesionistă ce a obținut victorii decisive contra corupției.
Parchetul European va porni din prima zi cu peste 3000 de cazuri, iar apoi se așteaptă ca anual să mai sosească câte 2000.
EPPO inițiază și desfășoară investigațiile fără întârzieri nejustificate.
EPPO își desfășoară investigațiile în mod imparțial și caută toate probele relevante, atât incriminatoare, cât și dezincriminatoare.
Autoritățile naționale competente asistă și sprijină în mod activ investigațiile și urmăririle penale desfășurate de EPPO.
EPPO răspunde în fața Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei pentru activitățile sale generale și prezintă rapoarte anuale.
EPPO este competent în ceea ce privește infracțiunile care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, a infracțiunilor referitoare la participarea la o organizație criminală și orice altă infracțiune care este legată în mod indisolubil de primele două tipuri de comportament infracțional.
Vocile justițiare ce au cerut sprijin pentru votarea inițiativei legislative ce reglementează cadrul de funcționare al Parchetului European în România nu au putut fi acoperite de vocile infractorilor.Se face dreptate.