Există, într-un orășel din Anglia, o tradiție care se respectă de sute de ani și care mi-a plăcut mult: cântărirea primarului, la începutul și la sfârșitul mandatului, să știe toți alegătorii dacă alesul s-a îngrășat pe banii lor sau a slăbit muncind.
În România secolului XXI, ”cântărirea” asta ar fi trebuit să se facă de către ANI: venituri nejustificate, conflicte de interese, situații de incompatibilitate, că e clar o problemă când semnezi cu dreapta ca primarul și cu stânga ca administrator de firmă.
Din păcate, ANI nici nu s-a apucat bine de treabă, că au apărut modificări ale legii de funcționare, după care au apărut modificările modificărilor; câinele de pază a fost legat.
În prezent, suntem în situația în care teoria arată așa: ”Integritatea trebuie să exprime corectitudinea în aplicarea legii, fără influența interesului personal, și se referă la totalitatea atribuțiilor unei persoane care exercită o funcție publică, exprimate prin legalitate și imparțialitate, valori fundamentale într-un stat de drept. În acest sens, scopul fundamental al instituirii regimului juridic al incompatibilităților și sancționarea acestora este acela de a conferi legitimitate și de a institui o protecție interesului public.”
În practică: Rotația cadrelor. Primari incompatibili se transformă în administratori publici, în directori, șefi și șefuleți de instituții publice, să le fie bine, să nu le fie rău, și să nu cumva să se dezlipească de țeava de bani alimentată periodic de toți oamenii cinstiți din țara asta.
Am depus proiectul de lege menit să pună capăt acestei practici; până ieri a fost imorală, urmează să fie și nelegală. Există o singură condiție: ca toate partidele care umblă cu integritatea în gură și cu interesul public la poza de profil s-o și voteze, așa că, haideți, domnilor, să vă vedem.O să fim cântăriți, și vorbele goale nu înclină balanța.