Pe baoinete te poți sprijini, dar nu poți ședea

[21.08.2022]

”Pe baionete te poți sprijini, dar nu poți ședea.”

Citatul mi-a venit în minte zilele trecute, văzând politicieni atacând la greu, cu orice mijloace, doar din dorința de a-și vedea asigurat un loc, un locșor sau un fotoliu în Parlament sau în Victoriei.

Problema e că degradarea discursului public din dorința de ascensiune politică dăunează societății, în ansamblul ei. Nu poți pretinde civilizație și decență de la alegători cât timp tu, alesul în structuri publice sau partinice poluezi spațiul public cu injurii. Asta numai dacă NU te interesează ce se întâmplă în societate, ci doar parcursul tău personal.

Din păcate, în România ascensiunea politică e de multă vreme un scop în sine, și asta se vede în calitatea vieții votanților. E firesc, cât timp în funcția publică te-a pus ”partidul”, cum zic unii, nu alegătorii, cum e adevărul. Și e al naibii de important, când vine vorba despre responsabilitatea funcției publice, pentru că ai jurat să reprezinți toți alegătorii, cu bune și cu rele și cu toate problemele lor.

Revenind la discursul public: să asmuți unii cetățeni împotriva altora, să instigi la violență prin limbaj violent, să găsești ”dușmani”, ”vinovați” de ce se întâmplă prin țară, e, oricum ai suci-o, extremism. Că e de stânga sau de dreapta, nici nu mai contează, discursul e la fel: ”ăilalți sunt răi, noi suntem icoane”.

Când, mai devreme sau mai târziu, devine clar că icoanele ălea nu-s chiar nepătate, continuarea genului acesta de discurs este cel mai rău lucru care se poate întâmpla; în lipsă de altceva cu care să te lauzi, crește paiul din ochiul altora.

Ca parlamentar, pot să vă spun un lucru: singura modalitate de a-mi face treaba pentru care sunt plătit din bani publici, odată elaborat un proiect de lege, e să mă duc la alți membri ai Parlamentului și să-i bat la cap și să-i conving să-l voteze. Nu cred că trebuie să explic că după ce eu, sau unul din șefii partidului i-ar numi porci, indiferent cât de bună ar fi legea, n-ar vota-o nimeni.

Așa că limbajul grobian demonstrează, în opinia mea, dispreț față de alegători. Demonstrează interes doar pentru cariera personală, bazată pe voturile unei minorități cucerită de cât de bine ”combate ăla”.

Indignarea, oricât de justificată ar fi, poate fi exprimată civilizat, critic, cu argumente, iar dacă argumentele nu aduc voturi, asta e.

De prea multă vreme, partidele politice din România se bazează pe un electorat captiv: asta e oferta, nu-ți convine, nu votezi. Absenteismul masiv la vot demonstrează nu că se înșeală, ci că nu le pasă: departe de a se adresa celor care nu merg la vot, aleg să se încaiere, cu metode și limbaj discutabile, pe cei care merg.

Iar din păcate ceapa și ciupercile lui Simion merg de minune cu porcii lui Ghinea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s